Decembrie 2019, workshopuri din seria DIGITT, Studiile lingvistice în era digitală. Cum ne ajută instrumentele digitale în studiul lingvisticii și în analiza discursului?, la specializările Română A și A’, FLIT
În perioada 10-18 decembrie 2019, studenții de la specializările Română A și A’ din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie au participat la un nou workshop din seria DIGITT (Digital Linguistics Talks in Timișoara), intitulat Studiile lingvistice în era digitală. Cum ne ajută instrumentele digitale în studiul lingvisticii și în analiza discursului?. Workshopul a început cu o prezentare a proiectului ROGER (Genuri academice la intersecția dintre tradiție și internaționalizare: Cercetare contrastivă pe bază de corpus asupra utilizării genurilor academice de către studenții din România), axat pe lingvistica de corpus, continuând apoi cu detalierea activităților care se derulează în cadrul centrului CODHUS (Centrul de Cercetare și Implementare a Metodelor Digitale Bazate pe Lingvistica de Corpus cu Aplicabilitate în Științele Umaniste). Discutând apoi despre diferite aplicații pe care studenții le folosesc în timpul liber ori pentru a-și realiza documentarea pentru sarcinile primite la facultate, cei prezenți au aflat despre științele conexe lingvisticii, cărora instrumentele digitale le pot fi utile în cercetare: traduceri, analiza discursului, stilistică, scriere academică, gramatică. Le-au fost expuse exemple din analizele făcute de membrii ROGER și CODHUS în ultimele luni, prezentate la diferite conferințe internaționale din țară sau din străinătate. De la exemple de dicționare și instrumente folosite în traduceri, la analize de discurs (academic, politic, tutoriale video) sau studii de stilistică, studenții au aflat de AntConc, Lancsbox, Sketch Engine, Lexos, Voyant tools. La final, au participat la un scurt quiz, iar studenții cu cele mai bune punctaje au primit premii, constând în materiale promoționale ROGER. De asemenea, celor prezenți li s-au prezentat posibilitățile de a participa la activitățile CODHUS prin programe de voluntariat sau practică.
Le mulțumim doamnei lect. dr. Ana-Maria Radu-Pop de la Departamentul de Studii Românești pentru disponibilitate și studenților pentru implicarea activă!
Blvd. V. Pârvan 4,
Timișoara 300223, Timiș County,
România
Phone: +40 256 592 741
E-mail: roger.projects@e-uvt.ro