Iulie 2019, Workshop Digital Humanities, Cornell, SUA

Loredana Bercuci a participat la trei workshop-uri în domeniul Digital Humanities la Universitatea Cornell în 10, 17, 18 iulie 2019 în orașul Ithaca, SUA: „Text Analysis with Digital Methods,” „Introductions to Visualizing Networks,” „Scrivener for Academic Writing.”

Workshop-ul „Text Analysis with Digital Methods” le-a prezentat participanților două tipuri de tehnici digitale: (1) tehnici de numărare și probabilitate și (2) tehnici de complex modelling și machine learning.

Prima parte a worshop-ului a introdus defniții și diferențe dintre concepte precum data mining și natural language processing. Avantajele abordării textului ca date au fost discutate în această parte ( de exemplu cercetarea care în lipsa acestor metode nu ar putea fi desfășurată de un singur cercetător, creșterea accesului la materialele din biblioteci îndepărtate, organizarea informației cu ușurință). În final, s-au discutat etapele premergătoare cercetării folosind metode digitale: colectarea datelor, pre-procesarea, curățarea datelor/parsing.

A doua parte a worshop-ului s-a concentrat pe tehnici de numărare și probabilitate. Datele folosite au fost extrase din arhiva digitală  “Documenting the American South” (DocSouth), o inițiativă de digitalizare sponsorizată de Biblioteca Universitară a Universității North Carolina at Chapel Hill. Participanții au învățat să proceseze datele folosind programul AntConc pentru a descriperi colocații, N-grams și concordanțe.

A treia parte a workshop-ului a prezentat participanților tehnici de complex modelling și machine learning precum sentiment analysis, topic modelling, stylometrics, clustering, and classification. S-a discutat folosirea jsLDA: In-browser topic modeling și proiectul Universității Yale, Robots Reading Vogue.

Impresii: